neděle 27. září 2015

Indonésie část druhá - Bali a Lembongan

Spousta písečných pláží, neuvěřitelně zelené rýžové terasy, tisíce uliček se stánky, silnice obsypané skútry a nepřeberné množství barů a diskoték. Takhle nějak bych v jedné větě shrnula ostrov Bali, který jsme navštívil při cestách po Indonésii. Ještě bych přidala všude se rozléhající vůni z vonných tyčinek. Pokud si pod dovolenou na Bali představujete opuštěné pláže, silnice bez aut a klidné ubytování, tak jsme vedle. Ale nezoufejte. Z Bali se dá za třicet minut zmizet rychlolodí na "opuštěný" ostrov Lembongan a zde se Vám těchto představ opravdu dostane. Auto zde nepotkáte, v hotelech je vždy místo a je velká šance, že i u bazénu budete věčně sami.
Pokud se chystáte na Bali jisto jistě Vás každý pošle do městečka Ubud, které je centrem Balijské kultury. Za sebe mohu doporučit večerní představení Ketchak, které je také jedním z těch silnějších zážitků na tomto ostrově. Jde o ojedinělé vystoupení a musím říci, že skutečně předčilo veškerá má očekávání. Pokud se v Ubudu ocitnete, určitě se zastavte i v Opičím pralese, nejde o kdejaký unikát, ale opičky jsou milé. :-)
Během pobytu v Ubudu jsme si udělali malý výlet na farmu Kopi Luwak. Ani setkání s cibetkou a demonstrace celého procesu výroby kávy mne neodradilo od ochutnávky této skvělé kávy. Kromě povídání o kávě jsme  měli možnost vidět růst třeba vanilku, skořici, ženšen či zázvor. Pro nadšence nezapomněli ani na památeční fotografie s exotickou faunou, já zvládla leguána a po velkém přemáhání a za asistence všech zúčastněných si kolem krku namotala ještě hada, obřího netopýra jsme však vynechala...
Ten pocit, když z bankomatu vyberete svůj první milion.... A za dva dny potřebujete další... :-D
Jimbaran - klidné místo a hlavně moře na jihu Bali. (jedno z mála míst kde vás při vstupu do moře nezmasakruje vlna se serfařem). Pokud se rozhodnete vydat právě sem, určitě nevynechejte večeři při západu slunce na pláži. Za pár korun vám tu připraví čerstvého tuňáka, barakudu či mušle na které si předem ukážete.
Chrám  Ulu Watu - nejposvátnější chrám a ten výhled.... Pokud se vydáte do středu ostrova, narazíte na chrám Pura Ulun Danu, osobně ho považuji za nejhezčí a navíc mne nadchlo chladnější počasí.
Rýžové terasy Jatiluwih se co nevidět připíší na seznam památek UNESCO a to plným právem. Ta zelená vás prostě dostane a přebije i nepříliš příjemný zápach z bahna ve kterém rýže roste. Jen si dejte bacha, ať do toho bláta neskočíte...
Lembongan, místo, které se nejvíce blížilo mým představám o Bali. O taxíku si tu můžete nechat jen zdát... Pokud se vám nechce šlapat na kole, půjčte si skútr za hodinku na něm objedete celý ostrov a je to sranda. :-) Jižní pláže s korálovými útesy stojí za to vidět se šnorchlem, vlasy vám rozcuchá silný vítr na Dream beach a při pohledu na západ slunce na Ďáblově slze se pro vás zastaví čas. Je to opravdové místo pro odpočinek.

PS: Už v sobotu budu na cestě za dalším dobrodružstvím po jihovýchodní Asii. Tak občas mrkněte na INSTAGRAM či FACEBOOK ať jste v obraze. :-)

14 komentářů:

  1. Lovely. Great really. Pls, keep in touch, dear.

    http://mylovelyfashionbih.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, čarovné fotky! :) je to ako splnený sen ;)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné fotky :) nejvíc mě zaujala ta poslední. Má kouzlo.

    Zvu tě na Dior giveaway!
    www.stylesolution.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Pavli.
      Letos jedu poprvé se zrcadlovkou, tak čekám ještě lepší výsledek..

      Vymazat
  4. Achjo to musi byt nadhera, videt to na vlastni oci :) tesim se na dalsi krasne fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný krásný krásný, už se nemůžu dočkat :)) I když po tom klidu, co tu máme to bude Kuta asi velký šok :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je pořádná porce fotek. Ale táák nádherných. Užívej si zaslouženého aktivního odpočinku . Těším se na další příspěvek.

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera! Musí to byť skvelý zážitok :)

    OdpovědětVymazat
  8. Your pictures are beautiful. This looks like such an incredible place.

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo, ty pláže! No tak to musí být nádhera! Právě Bali je už dlouho moje vysněná destinace, kam bych se hrozně ráda zajela podívat na dovolenou. Měla jsem v plánu jet minulý rok, ovšem bohužel do toho skočil Covid, takže se to neuskutečnilo. Letos jsem také raději zůstala doma, tak uvidíme co příští rok. Třeba to konečně vyjde. :)

    OdpovědětVymazat