čtvrtek 1. srpna 2013

Švýcarsko - Basilej, Lucern


Po krásném dni ve francouzském Alsasku (o kterém se dočtete více zde) jsme se loudali uličkami v Basileji a koupali se v Rýně. To považuji za největší zážitek dovolené, jen tak si lehnete na vodu a necháte se unášet proudem a kolem vás si klidně plují obří lodě :-)

Na poslední den jsme vyrazili do pohádkového Lucernu, kde jsme se prošli po nejstarším zakrytém mostě na světě a cestou "domů" jsme se vykoupali v místním jezeře. Ono při 38 °C to ani jinak nejde... Města ve Švýcarsku mě uchvátila a ráda se sem vrátím.

Basilej radnice / Basilej srdíčko 
Basilej pošta / Basilejská katedrála

Basilej koupání v Rýnu

Basilej trajekt / Basilej splň mi přání

Basilej 
Basilej, jedno z hlavních center švýcarského umění, hudby a architektury. Díky umístění tohoto města na rozhraní tří států se stalo významným centrem obchodu a mezinárodních kongresů.
Basilej je švýcarským nejstarším univerzitním městem (univerzita zde byla založena již v roce 1460). Mezi jeho nejvýznamnější pamětihodnosti patří velké trhové náměstí s bohatě zdobenou radnicí z červeného pískovce a románsko-gotická katedrála.

Během procházky městem narazíte nejen na tradiční krámky a antikvariáty, ale i obchody nabízející současné módní trendy. Doporučuji navštívit Läckerli Huus a ochutnat výborný místní medový dortík.


Lucern město

Lucern nejstarší zakrytý most / Lucern most vetešníků

Lucern koupání / Lucernské jezero

Lucern 
Leží na severozápadním konci Lucernského jezera. Lucern se rozděluje na Staré Město a Nové Město. Je zde nejstarší zakrytý dřevěný most na světě (Kapellbrücke) s vodní věží a Most vetešníků spojují Staré Město s Novým. Opravdu nezapomenutelný pohled.





1 komentář: