neděle 19. ledna 2014

Bolívie

Z Peru jsme si na týden "odskočili" do sousední Bolívie. Důvodem nebylo nic jiného než na vlastní oči spatřit solnou pláň Uyuni, která je se svou rozlohou 10 582  km² největší solnou plání na světě. Naše cesta z Peru vedla po zemi až do města La Paz. Mimochodem La Paz není hlavním městem Bolívie, tím je Sucre.
La Paz bylo nejvyspělejším městem celé naší výpravy, prošli jsme si město, navštívili Burger Kinga a k večeři si dopřáli pizzu. V původním plánu prohlídka města nebyla, ale vzhledem k jistým událostem jsme tu strávili den a noc před odjezdem na Uyuni.
Městečko Uyuni, povinná zastávka každého kdo navštíví Bolívii. Nám to sem z La Paz trvalo šílených 16 hodin, tím nejhorším autobusem a na těch nejhorších sedačkách. Zpět už jsme si to frčeli (asi 11 hodin) v luxusním autobusu od jehož dopravce by se pan Jančura mohl učit.
10 miliard tun soli na jednom místě. Těžba 25 tisíc tun ročně dělá z Bolívie největšího vývozce soli na světě. Nás ovšem více než tyto informace dostalo to místo. Kýčovitě modrá obloha a sůl kam se jen podíváte.
Uprostřed toho všeho bíla najdete Isla del Pescado, tedy ostrov s kaktusy. To byla naše poslední zastávka tohoto dne.
Po noci strávené v úžasném hotelu, který byl celý ze soli jsme vyrazili vstříc novému dobrodružství. Prošli jsme se po kolejích, po kterých jezdí nákladní vlak z Bolívie do Chile, viděli doutnat sopku a asi o pět centimetrů jsem se toho dne nedotkla plameňáka. Večer nás čekalo spaní v hotelu u Červeného jezera, které leží ve výšce 4500 m nad mořem.
Den třetí a také den poslední. Ráno bylo asi mínus osm stupňů venku a v pokoji tak mínus čtyři. S východem slunce jsme vyrazili na gejzíry a naložili se v termálním jezírku, dosáhli jsme našeho pomyslného výškového vrcholu 4800 metrů nad mořem a navštívili kamenné městečko jehož název už si nepamatuji.
Po návratu z Uyuni do La Paz nám zbyl prostor na nákup suvenýrů na Čarodějnickém trhu, na fotografiích můžete vidět sošky ochránců všeho co vás napadne, usušené lamy a typicky vzorované čepice.


Follow my blog with Bloglovin

9 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. :-) Ty barvy ukazuje každý monitor trochu jinak, nicméně na živo jsou nádherné.

      Vymazat
  2. Nádherné fotky, nemám slov. Ale nač ty usušené lamy????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla, že to jsou lamy vyjmuté z těl dospělých lam,takže embrya a zapalují se v domě, aby vyhnaly zlé duchy. Zvláštní, ale jiný kraj, jiný mrav :)

      Vymazat
    2. Ty vyjmuté leží na té samé fotce vpravo v košíku. Jinak většinou se využívají u svatebních obřadů jako oběť Matce Zemi a má to nějakou spojitost s těmi duchy. Alespoň nějak tak nám to vysvětlila paní co je prodávala....

      Vymazat
  3. Krásný fotky Luci:-) K.Ž. Ps: věřím, že to musel být super zážitek

    OdpovědětVymazat
  4. Sušené lamy? To vidím a slyším poprvé. Naprosto fantastické fotky! Musela to být opravdu nádhera.
    www.vanda-styl.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Dech beroucí fotky, musel to byt neuveritelný zažitek :-)
    Naty

    OdpovědětVymazat
  6. Breathtaking photos, what a glorious sight. Bolivia is really a beautiful country, would love to visit Bolivia in the future. Thanks for sharing :)

    OdpovědětVymazat