úterý 30. července 2013

Francie - Alsasko


Zabalit se na čtyři dny a vyrazit za kulturou a poznáním byl cíl naší dlouho plánované cesty. Výchozím bodem pro všechny výlety byla švýcarská vesnička Reinach, které je sousedkou proslulé Basileje. Cesta z Prahy s příjezdem ve večerních hodinách nás ukolébala ke spánku po jedné skleničce vína. Na druhý den nás totiž čekalo krásné Alsasko, které je od Švýcarska co by kamenem dohodil.






Alsasko
Nejmenší region Francie, kraj bílého vína, piva a německých specialit, to vše je krásné Alsasko! Ochutnat zde můžete nezapomenutelné speciality jako je Tarte flambée s krevetami, Terina foie gras (nejlepší paštika na světě). Dále se můžete těšit na sumečka v ryzlinkové omáčce, Spätzle ochucené pivem, Alsaský poularde na smetaně (u nás znám jako Kapoun). Na své si přijdou i milovníci sladkého, které obstará Alsaská bábovka „kougelhopf“, koláč fromage blanc s hrozinkami či vláčný perník s čokoládovou pěnou.

Navštívili jsme Colmar a Ribeauville. Jde o překrásná městečka, kde se zastavil čas v šestnáctém století. Města vyhlášená pěstováním vína a gotickou architekturou. Mimo měst jsme se měli zastavit na Grand Ballon nejvyšším vrcholu pohoří Vogézy (1423,7 metrů nad mořem), ležící 25 kilometrů severozápadně od Mulhouse. Bohužel ne všechny plány končí tak jak si je naplánujete... Tak třeba příště.




3 komentáře:

  1. Krásné fotky, kdybych tam sama nebyla, ani neuvěřím, že to tam takhle vypadá:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je nádherné miesto ♥ okamžite by som tam odišla :-D

    OdpovědětVymazat